Wednesday, October 30, 2013

I am an AGENT

Assalamualaikum WTB

Sedikit perkongsian kpd pembaca sekalian, sekarang saya adalah seorang Agen Prudential BSN Takaful!

Ceritanya bermula apabila saya memikirkan diri saya sendiri yang terlibat dlm kecelakaan jalan raya tanpa perlindungan ‘insurans’. Waktu itu tahun 2010, hari pertama saya mula bekerja di Cyberview Sdn Bhd sebagai seorang pelatih mengikuti kursus selama 6 bulan. Pulang saja dari kursus, saya menunggang motosikal Modenas Elite 150 menuju ke Highway Plus Shah Alam ke KLIA. Hari itu mendung, sgt gelap, menjangkakan hujan lebat sepanjang perjalanan. Benar! Hujan sgt lebat. jarak penglihatan hanya 10 meter.

Ku redah juga hujan lebat krn mahu pulang cepat. Nak dijadikan cerita, sy melanggar lopak mengakibatkan motor hilang kawalan lalu jatuh. Trailer besar menghimpit ke dlm laluan motor sbb ia berada dibahagian selekoh lalu menguis kaki. Tak sedar tulang peha kanan ‘patah dua’. Panik! memikirkan bantuan drpd pemandu budiman yg lalu di situ.

Sebuah teksi berhenti, menghulurkan bantuan. Mengangkat sy masuk ke dlm kereta seat hadapan, sambil memerhatikan kaki yg lemah longlai hilang paksi kekuatan. Seram dan ngeri melihatnya! Di pendekkan cerita. sy dibawa ke Hospital Putrajaya dan di tahan wad selama seminggu, satu pembedahan tulang peha bagi menyambungkan kembali tulang yg patah. Besi Titanium di masukkan ke dlm tulang. Kos Rawatan RM1000 lebih, kos dimasukkan ke bilik wad RM400 lebih, kos uji darah RM100 lebih. Total RM1500++. Mana nak cari duit bayar bil?

Dah la first day kerja, kontrak kompani tak sign lagi, mmg tak dpt apa-apa pampasan jawabnya. Alhamdulillah ada keluarga, mereka cover bil hospital. Terima kasih Mak Abi dan family!

Teringat peristiwa adik perempuan sy yg juga terlibat dlm kecelakaan ketika hendak pergi ke sekolah. Alhamdulillah pihak sekolah beri pampasan, dapat ringankan beban dan trauma. Semua tu akan ‘dinafikan’ atau ‘diringankan’ bila ada insurans. Tak kisahlah insurans jenis apa, operator apa, semua akan beri pampasan bila berlaku musibah atau kecemasan. Di waktu itu baru terdetik utk memiliki polisi insurans.

Kenapa Prudential BSN? Pertama sbb seorang rakan merupakan agen mempromosikan jumlah sumbangan boleh dikeluarkan bila diperlukan (boleh withdraw). 2 tahun selepas itu, seorang rakan membuktikan kejayaan bila menceburi bidang insurans. Bila kajian terperinci di buat, sah mengatakan Prudential BSN adalah operator nombor 1 di Malaysia pd tahun 2011 dan 2012. Bukan itu saja, Prudential BSN merupakan operator insurans nombor 1 di Asia.

Hari ini, sy sudah menjadi agen insurans Prudential BSN Takaful. Tugasnya, memberi kesedaran kepada pentingnya persediaan bagi mengharungi kecemasan, kemalangan, musibah dan aspek perlindungan kesihatan. Zaman sekarang macam-macam boleh terjadi!

Boleh hubungi saya untuk dapatkan maklumat lanjut dan dengan lebih terperinci. Saya ingin bertemu anda berkongsi cerita-cerita yang menarik. Call/SMS 013-7150065




Wednesday, September 25, 2013

#Transfer

Greeting!

I am working here now! 

Welcome to my new work place! Limkokwing Academy of Creativity & Innovation Melaka.


I've been stationed here quite few months. Started at 15th June 2013. It's an awesome place where located near to the beach *I'm tanned. 

I LOVED WORKING HERE!

More info, please visit

Thursday, June 14, 2012

Lokasi Kerja yang Baru


2 Mei 2012,
Dapat email dari Cik Aya untuk datang sesi termuduga.

3 Mei 2012,
Berjumpa Cik Aya untuk ditemuduga. Alhamdulillah berjalan dengan lancar dan di akhiri dengan penutup yang positif.

8 Mei 2012,
Cik Aya menghantar email memaklumkan saya terpilih dan dipanggil untuk menghadiri temuduga kali ke-2.

10 Mei 2012,
Sesi temuduga diambil alih oleh Dato' Timothy dan Alhamdulillah, sesi temuduga berjalan dengan lancar dan berakhir dengan ramah mesra. Pada tarikh yang sama, saya memperoleh email dari Admin Manager, Cik Myra untuk melengkapkan dan menyediakan beberapa borang bagi proses pendaftaran pekerja baru. Alhamdulillah.

16 Mei 2012,
Saya menghantar email bagi pengesahan lapor diri. Jawapannya pada 1 Jun 2012 bersamaan hari Jumaat.

1 June 2012,
Saya dimaklumkan untuk hadir awal pada Jam 8:30 pagi. Masuk saja pintu pejabat, saya disapa oleh wanita Iran yang jelita, Arezou namanya :) Saya ditunjuk arah akan tempat kerja dan berkenalan dengan beberapa staff lain yang tekun bekerja. Jam 9 pagi, seorang-seorang staff masuk ke pejabat, Aya, Zuha, Joey, Dura, Vicky, Helmi, Jihan, Hadi dan Izat. Inilah team dan office mate saya!


"Welcome to CCC" Said Dato' Tim


#NewJob #Career #Limkokwing #University #Executive #CCC #Cyberjaya


Friday, January 13, 2012

Tuesday, June 21, 2011

Mari gula-gulakan mata anda di Album Halwamata

Tidakkah anda bosan utk membaca? jika ya, saya ingin mengajak anda melihat koleksi album saya yang diberi nama 'Halwa Mata'. Sebelum itu saya ingin mendefinisikan apa itu 'Halwa Mata'.

‎'Halwa' (حلوى) itu dari perkataan Arab yg membawa maksud 'gula-gula' dan 'candy' dalam bahasa Inggerisnya. 'Mata' itu pula ialah perkataan Melayu yg terbukti itu adalah mata kita yg terletak di bahagian kepala :P. Jadi, kombinasi kedua-dua perkataan itu membawa maksud sesuatu yg menarik minat atau hiburan kpd mata yg kemudian mengaitkan otak utk proses tafsiran samaada ianya bagus, menarik, menghiburkan, menggembirakan ataupun membawa kearah emosi yg sebaliknya~

Tekan link ini utk tatapan, terima kasih.

Saturday, May 21, 2011

introducing,my bond.. tak sangka ada peminat hantar kad di cermin kereta ingin berkenalan dengan bondku.. insyaallah sy akan menjaganya seperti 'isteri' sy sendiri (istilah yg sering digunakan oleh org2 bujang)..

Friday, April 29, 2011

Pinjaman Kereta

1 pengalaman baru dalam hidup bila pertama kali membuat pinjaman untuk membeli kenderaan.. prosedur sangat mudah, hanya perlu salinan IC, salinan lesen kenderaan, salinan transkrip akademik, dan payslip untuk 3 bulan terkini.

Nak dijadikan cerita, saya membuat pinjaman di Bank Islam Berhad bagi memiliki kereta bujang, Satria NEO CPS berharga 60K keatas. sangat teruja dan mendebarkan. Pujian diberikan kepada Proton Banting kerana sanggup melayan kerenah pelanggan yang sangat membingungkan ini (saya lah orangnya :P)

InsyaAllah bulan Mei ini, kereta yang ditempah akan parkir di ruang parkir rumah.. Amin~

Sunday, April 3, 2011

Bila berada dalam Jamaah vs lone ranger~

Assalamualaikum para pembaca sekalian, Alhamdulillah Allah beri Ilham utk sy berkongsi cerita tntg hal 'SEMALAM'.. ianya mengenai hidup berjamaah dlm khidupan harian sy yg mana ingin berkongsi kpd para pembaca.

Baru2 ini, sy ada ikuti satu Jamuan Makan Malam anjuran XYZ yg mana sy pergi bersama2 dgn 7 org lelaki dalam lingkungan umur 50-an dalam sebuah kereta. Dalam perjalanan utk ke destinasi, mereka mulalah bercerita macam2 tntg hal2 kampung, orang A, orang B, orang C, Isu Ekonomi, musim durian, isu2 dalam ceramah agama, mesyuarat, isu nuklear d Jepun, harga minyak n barang harian naik, isu kebersihan, dan analisis tahun 2012. Sy amat mngingati akan setiap kata2 yg dikongsikan oleh mereka..TERKEJUT!!

Itu reaksiku bila asyik mendengar mereka berborak2 santai dgn teman2 diselit juga jenaka2 yg mmbuatkn sy sentiasa tersenyum d sepanjang perjalanan. "HEBAT", hatiku berkata.. masakan tidak, org sekampung yg ku selalu fikir mereka ini kurang peka akan hal2 luar, menjadi sgt aktif membincangkan n berkongsi maklumat akan isu2 atau hal2 yg sy sebutkan di atas tadi.. Sangkaan ku jauh meleset.. benar2 hebat org2 tua ini..

Bila difikir2 kan kembali, mereka (Org2 tua) ini tak lah berpendidikan hebat @ membeli surat khabar 4-5 jenis @ membawa buku kehulu kehilir..tapi bagaimana mereka ini boleh membincangkan isu2 yg negara sendiri duduk berbincang dalam parlimen?. satu kesimpulan mudah sy buat, mereka lebih lama 'makan garam' dari sy.. mmg benar! mereka2 ini dah lalui n perhatikan sendiri hal2 tersebut dlm hidup mereka yg pada mereka dunia 'SUDAH BERUBAH DAN UZUR'.. HEBAT!! sekali lg pujian utk mereka..

Sy rasa, jika sy asyik duduk di rumah, online FB @ google macam2 @ baca surat khabar online pun tak mampu nak dapatkan maklumat2 ini, utk dikupas apatah lagi.. itulah yg berlaku pada diri sy, bila sendirian tak berada dalam jamaah;ada isi tapi kosong pemahaman..Jadi, begitulah kaitan dgn entry kali ini, bila seorang diri vs dlm kumpulan.. sgt menginsafkan, malah ingin terus men'transform'kan diri utk terus berada dlm kumpulan..

Kesimpulan:
Sy selalu berfikir, tapi fikiran amat terbatas bila seorang diri.. Dan bila dalam Jamaah @ kumpulan, fikiran sy berubah menjadi lebih luas dan realistik, malah sy juga mampu utk mhasilkan solusi2 utk tindakan sy yg seterusnya.. HEBAT bukan??

Sunday, February 6, 2011

Perubahan~

Semalam satu heading yg sgt berkesan pada saya. tetapi ianya tidak mendatangkan kesan kepada pembaca..jadi dengan berat hati bercampur bangga, sy dengan ini ingin menukar blog yg sudah usang ini kepada blog yg lebih mencabar dimana ia mengeluarkan apa yang bermain di fikiran saya..maksudnya, segala apa yg terlintas di minda akan diterjemahkan di blog yg usang ini.. mungkin ada sedikit ulasan, komen atau pendapat yg bakal anda baca pada setiap post yg bakal diterbit, tetapi ianya terbatas atau kurang memberi kesan atas sebab ianya hanya mampu ditafsir oleh akal pemikiran sy yg cetek dan kurang meluas skopnya.. Jadi, ayuh mengikuti post2 yg bakal sy terbitkan tidak lama lagi..Terima kasih

Thursday, November 26, 2009

The meaning of Hari Raya Aidiladha

Aidiladha is also commonly known as Hari Raya Korban or Hari Raya Haji in Malaysia.

Celebrated about two months after Hari Raya Aidilfitri, on the 10th day of Zulhijjah, the 12th (last) month of the Muslim calendar, it marks the end of the haj pilgrimage period (about two weeks).

Every year, millions of Muslims make the journey to Mecca in Saudi Arabia to perform the haj, one of the five basic tenets of Islam.

Aidiladha also commemorates the sacrifices made by the Prophet Ibrahim (hence the word 'korban,' which means sacrifice in Arabic), who demonstrated immense faith when he was put to the test by God.

Prophet Ibrahim was commanded to offer his son Ismail up for sacrifice, and though it grieved him greatly, he made ready to perform the task. However, as he was about to strike his son, God stopped him and revealed that it was a trial. Ismail's life was spared, and a ram was sacrificed in his place.

As such, during Aidiladha, the sacrifice of four-legged animals such as lambs, goats, cows, bulls and camels is performed.

The slaughter of the animal is done after the congregational prayer in the morning of Aidiladha.

The animals are killed in accordance with the proper religious rites and the meat is then distributed.

One third of the meat is given to the individual who made the sacrifice, while the rest is given to the poor and deserving people in the community.

Making the sacrifice (korban) is not a compulsory religious duty, but an obligations for those who are able to afford it.

The rest of the day is celebrated by visiting relatives and friends


Further reading

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/12/28/central/16418542&sec=central

http://ms.wikipedia.org/wiki/Hari_Raya_Aidiladha